sobota 23. května 2015

Vybarvování černobílých fotek - prapraprarodiče František a Anna se synem

První příspěvek (kromě článku O mně) se týká něčeho, co se teprve učím. Vybarvování černobílých fotografií. Pro můj první pokus jsem použil fotku z rodinného archivu, na které jsou mí praprarodiče František a Anna Šafaříkovi z Valašské Polanky se svým synem Josefem.
Foceno v roce 1916. Foto: rodinný archiv
Nejprve něco málo k dospělým osobám na fotce.
Ve vojenské uniformě ve službách Rakousko-Uherska je můj prapraděda František Šafařík (narozený 18.1.1875). Jeho rodiči byli Karel Šafařík a Veronika Muchová, rozená Muchová z Valašské Polanky.
Dle vyprávění příbuzných byl odeslaný na Italskou frontu1, kde 1.11. 1916 padl. Jeho jméno je zmíněno u památníku obětí I. světové války ve Valašské Polance. (Náhled zde.)
Podařilo se mi jeho záznam dohledat také v kartotéce padlých. Narukoval k "bývalému domobraneckému pěšímu praporu číslo 42."
Datum úmrtí je zde stanoveno na 31. října 1916, místo úmrtí východní Šoberhöhe. To by měla být hora ve Slovinsku v okolí vesnice či městečka Vrtojba. (To tedy znamená, že zemřel během prvního dne 9. bitvy na Soči.2)
Pohřben je v místě, kde padl. V kartě je k tomuto údaji poznámka "šachta", což by mohlo znamenat, že k pohřbení padlých použili nepoužívanou šachtu, kterou zasypali.
Tady ještě přikládám kartu padlého.
Karta padlého - František Šafařík. Zdroj: Vojenský ústřední archiv Praha

Vedle něho stojí praprababička Anna Šafaříková (narozena 17. února 1871) za svobodna se jmenovala Žáková a žila ve Valašské Polance v domu číslo 37. Jejím otcem byl sedlák Josef Žák, matka Terezie za svobodna Kašparová. Ve vesnici působila jako porodní bába. Osvědčení pro tuto činnost získala při odborném kurzu v Olomouci. Měla celkem devět dětí a zemřela v červnu 1941, kdy jí bylo 70 let. [1]

Fotku jsem upravil pomocí programu Photoshop CS6 a tady je výsledek.
Obr,1. Vybarveno. Autor vybarvení:Martin Fojtík, foto: rodinný archiv


Pro barvu uniformy jsem zvolil takový odstín, aby se co nejvíc blížila skutečné rakousko-uherské uniformě. Ostatní věci na fotce jsou má představa, jaké barvy na sobě mohli mít,
Tady ještě jednou obě verze pro srovnání vedle sebe.

Porovnání. Foto: Rodinný archiv. Vybarvení: Martin Fojtík


== Aktualizace 11.6. 2015 ==
Byl jsem upozorněný, že v roce 1915-1916 došlo ke změně barvy uniformy z takzvané štičí šedi (Hechtgrau) na polní šeď (Feldgrau),
Takže  tady ještě verze v polní šedi.
Uniforma v barvě feldgrau. Vybarvení: Martin Fojtík
== Nová aktualizace 8. 9. 2015 ==
Ještě doplním něco málo o uniformě. Prapraděda má oblečené polní sako M.1908. Pravděpodobně taky polní kalhoty M.1908. Nechybí ani kožené kotníčkové boty pro pěchotu. U krku můžeme vidět černý nákrčník s bílým okrajem. U pasu má kožený opasek se sponou M.1888. [2.]

Autor: Martin Fojtík

== Poznámky ==
1Italská fronta - jedna z hlavních front I. světové války. Rakousko-uherské vojska zde bojovala proti italským. Více info zde.
29. bitva na Soči - probíhala ve dnech 31.10. - 4.11. 1916, během těchto pěti dní ztratily Rakousko-Uherské síly 11 tisíc vojáků. Více info zde.

== Literatura ==
[1.] KORABÍK, Petr (1996): Valašská Polanka rodná naša dědina. Obecní úřad Valašská Polanka. str.211
[2.] Výstrojní součásti příslušníka Rakousko-Uherského pěšího pluku. (Online:forum.valka.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat