sobota 23. května 2015

Dítě v bochníku chleba (Ze starého tisku - 1. díl)

Na starém blogu jsem měl takový seriál, kam jsem umisťoval zajímavé novinové a jiné články ze starého tisku. Takže tady je první příspěvek na tohle téma.

Jedná se o článek z novin Moravská orlice1, který vyšel v rubrice Denní zprávy dne 1. ledna 1892 na druhé straně. Popisuje událost, která je jak vystřižená z nějakého hororového příběhu.

Nejprve přepis: "Mrtvola dítěte v bochníku chleba. O děsném zločinu dochází zpráva z Pešti2. Jistý hodinář nalezl na smetišti bochník chleba, který zanesl domů. Když ho rozřízl, nalezl v něm rozřezanou mrtvolu novorozeného děcka. Policejním vyšetřováním bylo zjištěno, že malá mrtvola byla nejdříve na kusy rozřezána a upečena, pak do těsta zadělána a v bochníku upečena. Policie je pachateli tohoto příšerného zločinu již na stopě."

A teď ještě sken článku.
Mrtvola dítěte v bochníku chleba. Sken: Moravské orlice - digitální knihovna MZK
Tak si říkám, že filmoví scénáristé mají stále co dělat, aby se při psaní kriminálních případů přiblížili těm nejstrašnějším zločinům.

Text zpracoval: Martin Fojtík

== Poznámky ==
1Moravská orlice - moravské noviny, které vycházely v letech 1863-1943. (Noviny jsou k přečtení na  stránkách digitální knihovny Moravské zemské knihovny (MZK). Je tam volně k přečtení řada novin, časopisů a knih, které ale podle zákona musí být starší 70 let, jinak jsou přístupné pouze na počítačích v MZK. Odkaz http://kramerius.mzk.cz/) Více info zde.
2Pešť - dříve samostatné město, ale v roce 1873 sloučeno s Budínem a Starým Budínem v Budapešť. Nachází se na levém břehu Dunaje. (Více info zde.)

Žádné komentáře:

Okomentovat