neděle 24. května 2015

Mobilisace žen (Ze starého tisku - 4. díl)

V dalším díle opět představím jednu příhodu z období 1. světové války. Tentokrát jde o vtipnou historku, jak chtěl muž vydělat na své ženě.

Článek se objevil ve třetím čísle 32 ročníku deníku Rovnost, které vyšlo v úterý 4. ledna 1916 ráno. Tehdy měly noviny podtitul Zemský orgán českoslovanské strany sociálně-demokratické na Moravě. Kromě toho, že se jednalo o deník, měly tyto noviny ranní a večerní vydání, proto zmiňuju za rokem taky ráno.

Na straně číslo 5 je tahle zpráva:
"Chtěl nechat mobilisovat svoji ženu. Chtěl nechat mobilisovat svoji ženu.Do redakce »Gazety Podhalaňské1« dostavil se v těchto dnech starý gazda, aby si vyžádal bližších informací o tak zvané mobilisaci žen. Přivedl s sebou mladou ženu a dychtivě se ptal, je-li pravdou, že mu nejen babu vezmou, nýbrž dostane-li dokonce vyživovací podporu. Informace jichž se mu dostalo, staříka nikterak nepošeily."
Chtěl nechat mobilisovat svoji ženu. Sken: Digitální knihovna Moravské zemské knihovny.


Autor: Martin Fojtík

== Poznámky ==
1Gazeta Podhalańska - polský magazín věnující se regionům Podhale, Spišy a Oravě. V letech 1913 až 1935 byl vydávaný jako týdeník. V letech 1946 a1947 pak vycházel každé dva týdny. Redakce se nacházela Nowym Targu. (zdroj: polská wikipedia - Gazeta Podhalańska. [cit. 2015-24-05])

Žádné komentáře:

Okomentovat