sobota 23. května 2015

Ve vlaku (Ze starého tisku - 3. díl)

Do dalšího dílu seriálu Ze starého tisku jsem vybral dva články z brněnského deníku Rovnost.1 Tentokrát opustím mrtvoly a zaměřím se na příhody z vlaků v období 1. světové války.

První pochází z pětadvacátého čísla 32. ročníku deníku Rovnost, které vyšlo 17. ledna 1916 večer. Na 4. straně nachází tento článek: "Políček v pravý čas. Časopis »Vorwärts2« píše: Ve vlaku jedoucím z Adelebsenu3do Göttingen4jela též jistá paní, která se chlubila, že má teď peněz dost zásluhou svého muže, jenž je důstojnickým zástupcem a že co se jí týče, může válka trvat, jak dlouho chce. V tomtéž kupé sedící voják vstal po těchto slovech rozzlobeně a vyťtal oné paní takový políček, že jí klobouk vyletěl oknem ven. Jistý spolujedoucí pán dal vojákovi v uznání za tak rychlé »vykonání spravedlnosti« deset marek5."
Políček v pravý čas. Sken: Digitální knihovna Moravské zemské knihovny
Další den (18. ledna 1916 - číslo 27, strana 4, večerní vydání) se v Rovnosti nacházel tento článek.
Přepis: "Surovec. »N.W.J.« vypravuje: K Hamburku6 přijížděl vlak, jímž jel vysloužilec s umělou nohou. Když na chvíli povstal, aby vyhlédl z okna, zasedl mu jiný cestující místo. »Pusťte mne na mí místo«, žádal voják, »granát mně utrhl nohu.« - »Tak jste ji tam nemusel strkat«, odpověděl však surovec a zůstal sedět. Celého oddílu se zmocnilo rozechvění nad takovou bezcitností a jistý silný muž, chopiv bezcitu za límec, vyhodil ho z vagonu za všeobecné pochvaly cestujících."
Surovec. Sken: Digitální knihovna Moravské zemské knihovny
Tématicky by k těmto příhodám pasoval vtip, který jsem zahlédl na internetu.

"Americký námořník prochází jedoucím vlakem a marně hledá volné místo. Pouze v jednom kupé zahlédne dobře oblečenou, důležitě se tvářící francouzskou paničku, která má na sedadle vedle sebe položeného malého pudla.
Námořník se dámy zeptá:
"Madam, mohl bych se posadit na toto místo?"
Francouzka na námořníka ani nepohlédne, jen pokrčí nos, sešpulí rty a pisklavým hlasem pronese:
"Vy Američani jste tak nevychovaní. To sedadlo přece patří mé malé Fifince!"
Mariňák se zatváří zklamaně, ale přesto projde celý vlak ještě jednou. Opět marně. Vrátí se tedy do kupé s Francouzkou a jejím psíkem a otáže se znovu:
"Madam, nezlobte se, potřeboval bych se posadit. Mám za sebou dlouhou cestu a opravdu jsem velmi unavený."
Dáma si odfrkne:
"Nejenže jste vy Američané nevychovaní, vy jste také nesmírně arogantní!"
Po této odpovědi to už Američan nevydrží, popadne pudla a vyhodí jej otevřeným oknem ven.
Madam začne ječet:
"Co si to dovolujete, vy násilníku?! Okamžitě zachraňte mou Fifinku nebo na vás zavolám stevarda! Já vás předám policii, dostanete trest smrti!"
Jakmile dáma nabírá po chvíli ječení dech k dalším výkřikům, ozve se anglický džentlmen sedící v rohu kupé a distingovaně říká:
"Pane, vy Američani máte sklon dělat věci naprosto opačně. Nejenže držíte vidličku v jiné ruce a jezdíte po nesprávné straně silnice, ale teď jste dokonce vyhodil z vlaku nesprávnou čubku."


Místo nějakého závěru ještě přidám fotografii parní lokomotivy, při doplňování zásob vody, na které pracoval můj děda Martin Fojtík (na fotce dole). Jednalo se o lokomotivu řady 434 (konkrétně 434.2241), která měla za sebou přídavný vagon 516.0514. Více podrobností zmíním v článku, kde tuhle fotku ukážu kolorovanou.
Doplňování vody. Foto: rodinný archiv
Autor: Martin Fojtík

== Poznámky ==
1Rovnost - První číslo vyšlo 20. srpna 1885, bylo zdarma. Další čísla stála 5 krejcarů. Noviny zpočátku vycházely vždy první a třetí čtvrtek v měsíci, od roku 1905 pak jako deník. Pod názvem Rovnost vycházely do roku 1991. V současné době je součástí značky Deník a vychází pod názvem Brněnský deník Rovnost. (zdroj: Wikipedie-Brněnský deník, [cit. 2015-24-05])
* Rovnost, Zemský orgán českoslovanské strany sociálně-demokratické na Moravě. 1916. Vycházel dvakrát denně, o půl páté ráno a po třetí hodině odpoledne. Redakce se nacházela v Brně, na Cejlu číslo 21. Jedno vydání stálo od 4 do 8 haléřů. (Zdroj:Rovnost na kramerius.mzk.cz, [cit. 2015-24-05])
2 Vorwärts - je časopis německé Sociálnědemokratická strana Německa (SPD - Sozialdemokratische Partei Deutschlands). Byl založen v roce 1876 a byl publikovaný denně. V současnosti vychází jednou měsíčně a je rozesílán všem členům SPD. (zdroj: anglická Wikipedie - Vorwärts, [cit. 2015-24-05])
3 Adelebsen je město v Dolním Sasku v Německu. Narodil se zde gynekolog Ernst Gräfenberg, který objevil bod G. (zdroj: anglická Wikipedie - Adelebsen, [cit. 2015-24-05])
4Göttingen (česky Gotinky) je město v Dolním Sasku v Německu. Proslulo díky univerzitě Georg-August-Universität. (zdroj: Wikipedie - Göttingen, [cit. 2015-24-05])
5 Marka je bývalá německá měna. V období první světové války se označovala jako papiermark. Z důvodu úpadku Marky začaly banky tisknout papírové peníze, zvané Darlehnskassenscheine, které byly v oběhu společně s bankovkami. V roce 1923 byla měna nahrazena Rentenmarkou.(zdroj: anglická Wikipedie - German Papiermark, [cit. 2015-24-05])
6 Hamburk (německy Hamburg) je druhé největší město Německa a jeho největší přístav. (více info na wikipedii - Hamburk, [cit. 2015-24-05])

Žádné komentáře:

Okomentovat