neděle 24. května 2015

Housle ze zákopů

Když už sem dávám různé zajímavosti, musím zmínit taky něco, k čemu jsem se dostal v prosinci minulého roku (2014), 
Při pročítání starých novin jsem v ranním vydání brněnské Rovnosti ze dne 3. února roku 1916 (číslo 53.) na čtvrté straně narazil na jeden článek.
Rovnost - 3. únor 1916, číslo 53,, str.4. Sken: digitální knihovna Moravské zemské knihovny
Tady přepis: "Voják v zákopech vyřezal si housle. Z Kroměříže1 se oznamuje: Zdejší závod hudebními nástroji vystavuje jistě zajímavou zvláštnost: housle, jež si v zákopech obyčejnou čtyřhaléřovou kudlou vyřezal vojín, Slovák, pro své obveselení. Mají zcela dobrý zvuk. Na Štědrý večer hrál Slovák na ně důstojníkům, jimž se housle tak zalíbily, že je koupili a věnovali svému veliteli, podplukovníku Žunkovičovi."

Nedalo mi to a chtěl jsem proto zjistit, jestli v Muzeu Kroměřížska2 nemají o houslích nějaké info. Po dvou dnech mi odpověděl tamní historik Mgr. Petr Pálka: "[...]v našem muzeu se dokonce nacházejí uvedené housle pod př. č. 4661, Městskému muzeu v Kroměříži je daroval major Žunkovič [...]

Na zadní straně je jednak osvětlují vlastnoruční vpis Žunkovičův, jednak tužkou uvedena datace a lokalita: Vánoce 1915, ruské válečné bojiště, Volyň3, Norenzyn. Věnování a jména dárců částečně už nečitelná.

Martin Žunkovič4 nar. 1860 ve Slovinsku v Ptuji5 byl ve své době známým pisatelem a vydavatelem prací o slovanských runových nápisech. R. 1907 vyšla v Kroměříži třeba jeho knížka Kdy byla střední Evropa Slovany osídlena? - Příspěvek k vyjasnění bludů dějepisců a učenců"

Ke zprávě dokonce připojil fotografie oněch houslí.
Housle vyřezané v zákopech první světové války. Foto poskytl: Mgr. Petr Pálka
V Muzeu Kroměřížska jsou housle uloženy pod přírůstkovým číslem 4661. Foto poskytl: Mgr.Petr Pálka
Jen škoda, že nepřipojil také fotku zadní strany. (Ve zkrácené podobě jsem tento příspěvek zveřejňoval na fóru stránek zákopy.cz - zde.)

Autor: Martin Fojtík

== Poznámky ==
1Kroměříž - německy Kremsier, je okresní město ve Zlínském kraji. (Více info zde.)
2Muzeum Kroměřížska - tady jenom přidám odkaz na stránky muzea - Muzeum Kroměřížska.
3Volyň - označení pro historickou oblast na dnešní severozápadní Ukrajině. Leží mezi řekami Prypjať a Západní Buh, severně od Haliče a Podolí. Je jedním z prvních území osídlených Slovany.(Více info zde.)
4Martin Žunkovič - kromě informací, které poskytl Petr Pálka, je více info k vidění zde na slovinské wikipedii.
5Ptuj - je město ve slovinském Dolním Štýrsku u hranic s Chorvatskem.(Více info zde.)

Žádné komentáře:

Okomentovat