středa 27. května 2015

Řidička (Ze starého tisku - 5. díl)

Když jsem ještě bydlel na Vsetíně a pracoval v novinách, často jsem chodil do místního okresního archivu1, v mailu jsem našel jednu fotku, na které jsem vyfotil článek z týdeníku Noviny z pod Radhoště2. Datum vydání je 30. června 1928 a hlavní zprávy se týkaly návštěvy regionu prezidentem T.G. Masarykem3.

Zaujal mne v nich tenkrát článek z černé kroniky s titulkem Automobilová nehoda.

Přepis: "Automobilová nehoda. Minulý týden ve čtvrtek jel pan předseda silniční správní komise Cibulec prohlížet silnici směrem k Bystřici p.H., zde je vše v pořádku pro příjezd pana presidenta. Před Bránkami naproti zemského statku jelo proti auto, řízené ženou, která ovšem myslila, že pro ni neplatí předpisy o vyhýbání; jednoduše jela prostředkem silnice. Následek byl ten, že auto páně Cibulcovo, chtíc se vyhnouti srážce, vyhnulo celou šířkou vozu na silniční banket, vjelo do příkopu a převrhlo se. Pan Cibulec byl vymrštěn a vletěl do ovsa, p. Bogner, který seděl vedle, zůstal v převrženém autu bez sebe, zraněn na hlavě. - Nyní oba pánové se již zotavili ze zranění dosti vážných. - Máme zato, že by té paní nebo kdo to byl, lépe v ruce svědčila vařeka a metla, než volant. Rozumí-li své domácnosti tak, jako automobilu - ubohý muž!"
Automobilová nehoda. Originál novin je uložen ve Státním okresním archivu Vsetín
Nelze si nevšimnout komentáře tehdejších novinářů, který je z dnešního pohledu hodně politicky nekorektní. Kdyby tímto způsobem psali také v současnosti, určitě by se museli velice často omlouvat mnoha bojovnicím za ženská práva či feministkám. Pokud ale nepatříte mezi osoby háklivé na jakoukoliv korektnost, bude i vám připadat komentář vtipný,

Autor: Martin Fojtík

== Poznámky ==
1Státní okresní archiv Vsetín - odkaz na stránky tady.
2Noviny z pod Radhoště byly týdeník vycházející "každý pátek s datem následujícího dne". Tohle konkrétní vydání mělo cenu 60 haléřů. Noviny byly vydávány ve Valašském Meziříčí v letech 1897-1941. V čele redakce stál například Eduard Kavan (wiki), (odkaz na MZK). Majitel a vydavatel byl Antonín Demel (odkaz).
3Tomáš Garrigue Masaryk  (7. března 1850 Hodonín – 14. září 1937 Lány) první československý prezident. (Více info tady.)

Žádné komentáře:

Okomentovat