sobota 23. května 2015

Napaden vlky (Ze starého tisku - 2. díl)

I ve druhém díle ze starého tisku zůstanu u černé kroniky. Tentokrát jsem vybral článek z nedělní přílohy Moravské orlice ze dne 3. ledna 1892. V něm se dozvíme, jak mohlo dopadnout takové setkání s vlčí smečkou.

Opět nejprve přepis: "Děsná smrt. Z Běliny1 se oznamuje dle "Bosn. Post" strašlivý případ. Před několika dny byl pozorován před domem Milana Stanšiče pes, jenž ohlodával kus lidského lýtka a toto také až do kosti sežral. Strážníci pátrali po příčině tohoto strašného zjevu a našli nedaleko domu pod stromem jiné lidské kosti a rameno. Pátralo se dál a tu se v nedalekém lese přišlo na mužskou lebku, košili a části oděvu. Dle těchto zbytků bylo poznáno, že strašlivou smrtí zahynul slaboduchý Hafiz Sehič z Běliny. Týž se zdržel předešlé noci dlouho v kavárně a vydal se v noci na svou obvyklou obchůzku krajinou. Není pochyby, že byl vlky přepaden a sežrán. Nedaleko místa, kde byla nalezena Sehičova lebka, byly pozorovány také na stromech stopy vlčího řádění. Patrně vylezl ubožák před vlky na strom, ale nemoha výše, byl dravci chycen za nohy a stržen k zemi. Psi potom roznesli zbytky jeho po celém okolí."
Děsná smrt. Sken: Digitální knihovna Moravské zemské knihovny
Text zpracoval: Martin Fojtík, foto: převzato ze zdigitalizovaného vydání Moravské orlice na stránkách kramerius.mzk.cz

== Poznámky ==
1Bělina - v současnosti Bijelina je město v severovýchodní Bosně a Hercegovině. Jméno Bijelina poprvé zmíněno v roce 1446, používáno bylo ale až po roce 1918. V době, kdy město patřilo pod Rakousko-Uhersko se nazývalo Bělina, Bílina či Bjelina. Více info zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat